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Summary of Palm Beach County Commission 
on Ethics Meeting Held on June 7, 2012 

 
The Palm Beach County Commission on Ethics (COE) took the following actions at its 

monthly public meeting held on June 7, 2012: 
• In connection with an advisory opinion requested by the City of West Palm Beach 

(RQO 11-121) and a recent city resolution (WPB Resolution 103-12) adopted in response to 
the opinion, the COE discussed the resolution and whether it addressed concerns voiced by 
the COE on past city conduct. 

• The COE received a request to reconsider RQO 11-060 regarding the status of 
municipal pension boards.  The COE heard a presentation from staff and reviewed written 
submissions of counsel for the pension board.   The COE declined counsel’s request to 
reconsider RQO 11-060 at this time. 

• Complaint C11-027 was placed on the agenda for a scheduling update. This matter 
was continued until July 12, 2012. 

• Thirteen (13) advisory opinions were approved; one (1) advisory opinion was tabled 
for review on July 12, 2012. The full opinions are published and available at: 
http://www.palmbeachcountyethics.com/opinions.htm 

 
RQO12-032 (Revised): An elected official asked whether the Palm Beach County 

Code of Ethics regulates or prohibits elected officials from receiving a monthly expense 
allowance, established by their city commission by resolution and contained in the city 
personnel policy manual, to cover travel and expense expenditures made in the performance 
of their official duties. He also asked whether a record of these expenditures should be 
submitted by the city commissioners for purposes of transparency. Additionally, he asked 
whether he can use a portion of the expense stipend to make charitable contributions 
supporting nonprofit organizations within the community, including a school that employs his 
wife. 

The COE opined as follows: While an elected body has great discretion as to how 
public monies are spent, and similar discretion in determining the public purpose of 
expenditures arrived at through a transparent legislative process, the individual actions of an 
official are subject to Palm Beach County Code of Ethics scrutiny. Unlike a salary, an 
expenditure stipend designated for the performance of official duties is regulated as to use. 
Where a process is in place that provides up front stipends for expenditures for official duties 
but fails to specify the nature of those official duties, there is a risk that an interpretation by 
an official is not in compliance with the Code of Ethics. For example, retaining these funds 
for personal and not official use would appear to constitute a special financial benefit to the 
official, and potentially be a violation of the misuse section of the Code of Ethics. Likewise, 
spending public funds for anything other than an official duty may constitute a violation of 
the Code of Ethics. 

Lastly, the prohibition against using one’s official position to specially financially 
benefit a nonprofit organization is not violated, provided that an official or their spouse is not 
an officer or director of the recipient organization. The COE cannot opine as to whether or 
not use of these funds for such a purpose is permissible under the city resolution. 
Nonetheless, the Code of Ethics prohibits elected officials from using their official position to 
specially financially benefit their spouse’s employer. 

 
RQO 12-033: A vice president of marketing and development for a local corporation 

asked whether members of a company’s executive team are required to register as lobbyists if 
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they meet with elected officials or county and municipal staff from time to time. 
The COE opined as follows: A lobbyist is any person who is employed and receives payment, or who contracts for 

economic consideration for the purpose of lobbying on behalf of a principal, and shall include an employee whose principal 
responsibility to the employer is overseeing the employer’s various relationships with government or representing the 
employer in its contacts with government. Whether or not a particular individual is captured within this definition is 
determined by the specific facts and circumstances surrounding the person’s status and the nature of the contact between that 
individual and public employees and officials. When an owner or employee of a business lobbies directly on behalf of his or 
her business or employer, not on behalf of a principal of their business or employer, and lobbying is not their principal 
employment responsibility, the owner or employee is not required to register as a lobbyist.  

 
RQO 12-034: A municipal employee asked whether she was prohibited by the Code of Ethics from making group hotel 

and conference center reservations in her private capacity for members of a non-governmental professional organization and 
receiving rewards points through a hotel rewards system for that reservation and if so, how should she report the points on 
her annual gift reporting form. Additionally, she asked whether her municipal employer may reimburse her travel expenses 
for the conference where her attendance is in her official capacity, for a public purpose, and approved by her municipal 
supervisor. 

The COE opined as follows: A public employee who is an officer or director of a professional organization must take 
great care not to use their public position to give a special financial benefit to themselves or the organization. Public 
employees are not prohibited from attending conferences and being reimbursed by their public employer in their public 
capacity, provided their attendance is for government purposes and has been approved by the employee’s supervisor. 
Commercial rewards points for official business, where costs are reimbursed by a public employer, may not be personally 
accepted by a public employee for their private benefit. However, public employees are not prohibited from accepting hotel 
rewards points accrued in their personal or private capacity. Where a public employee receives additional hotel rewards 
points for arranging conference accommodations in their private capacity, they may accept those points and are not required 
to report the value of the rewards so long as the reward dollars are given in consideration of their agreement with the hotel.   

 
RQO 12-035: A filed candidate running for elected office asked whether he may participate in a request for 

qualifications (RFQ) and ultimately enter into a contract with the municipality he seeks to serve. He also asked whether if 
elected, he would have a conflict should the contract be ongoing. 

The COE opined as follows: A candidate for city commission is not considered an official as defined by the Palm 
Beach County Code of Ethics (the Code).  However, if elected, the candidate becomes an official when he or she assumes 
office. An official may not enter into a contractual relationship with the city. While an existing contract may continue until 
completed, any changes, renewals or alterations to the contract would be prohibited. 

 
RQO 12-036: A municipal employee, who is the program supervisor of a village-operated travel club, asked whether 

she could accept a two-night stay at an Orlando resort in her official capacity, and if so, whether members of her family may 
accompany her on this official fact-finding trip. 

The COE opined as follows: A public employee is not prohibited from accepting a two-night stay at a resort hotel, so 
long as it is in performance of her public duties and for a public purpose as program supervisor of the village travel club.  
Under those circumstances, it is not considered a gift. However, an employee may not use his or her official position to 
provide a special financial benefit to his or her relatives as specified in §2-443(a)(3) of the Code of Ethics. Employees are 
prohibited from accepting a gift of any value in exchange for the performance of an official action or legal duty. Therefore, 
were a family member to accompany a public employee on an official fact-finding trip, the employee or family member 
would need to reimburse the amount of value received by the accompanying family member within 90 days to eliminate the 
financial benefit. 

 
RQO 12-040:  A municipal advisory board member and potential appointee to the Northwood/Pleasant City 

Community Redevelopment Agency Advisory Board, asked whether the Palm Beach County Code of Ethics prohibits his 
outside employer, Chase Bank, from contracting with the city.  

The COE opined as follows:  Municipal advisory board members are not prohibited from having a contractual 
relationship with the municipality they serve, provided that the subject contract or transaction is disclosed at a public meeting 
of the municipal governing body and their advisory board provides no regulation, oversight, management, or policy-setting 
recommendations regarding the subject contract or transaction. 

Independent or dependent districts, known as community redevelopment agencies (CRA), are not advisory boards as 
defined by the Code of Ethics. These entities are independent of county and municipal government and as such are not within 
the jurisdiction of the Commission on Ethics (COE). To the extent that a CRA advisory board member is appointed by the 
CRA and not a municipal governing body, the advisory board member is, likewise, not under COE jurisdiction. 

 
RQO 12-041: A municipal advisory board member asked whether she has a conflict of interest, as a director of a 

nonprofit civic organization, should the organization advocate a position on a matter before her board. 



The COE opined as follows: As appointed officials, advisory board members are prohibited from using their official 
position to give a financial benefit, not shared with similarly situated members of the general public, to a civic organization 
that they serve as an officer or director. Voting on a matter, participating in conversations or attempting to influence fellow 
board members would therefore constitute a misuse of office. The prohibition extends to the advisory board member or 
someone using the member’s official position on their behalf. Should such a conflict arise, advisory board members must 
publicly disclose the nature of the conflict, file the required state disclosure form, refrain from voting and not participate in, 
or influence the process. 

However, if the issue does not involve a financial benefit to the members of the civic organization, or the benefit is 
shared with similarly situated members of the general public, and there is no quid pro quo or other corrupt use of office, then 
the board member is not prohibited from participating. 

 
RQO 12-042: A municipal employee asked whether the municipality she serves could require her to sign a city outside 

employment request form in addition to the standard conflict of interest waiver form as provided by the Commission on 
Ethics. 

The COE opined as follows: The Palm Beach County Code of Ethics (the Code) prohibits municipal and county 
employees and officials from entering into contracts or transactions with their public employer, directly or indirectly through 
the public employee’s outside business or employer. However, an exception to this prohibition exists within the Code for 
public employees seeking part-time employment. This exception requires a waiver and is necessary only when the outside 
employer has contracts or conducts transactions with the city. The code does not prohibit a municipality from adopting more 
stringent policy rules and regulations with regard to outside employment. 

 
RQO 12-043: A municipal elected official asked about her obligations under the Code of Ethics as an owner of a 

company that does business with other entities within the city. 
The COE opined as follows: Elected officials are prohibited from using their office to give a special financial benefit, 

not shared with similarly situated members of the general public, to themselves, their outside business, or a customer or client 
of their outside business. A customer or client is defined as a person or entity to which your outside business has supplied 
goods or services valued in excess of $10,000, in the aggregate, over the previous 24 months. Voting on your customer or 
client’s proposal, participating in conversations or attempting to influence City staff or fellow commission members would 
constitute a misuse of office. The prohibition extends not only to the elected official but also to someone using the official’s 
position on their behalf. In addition, an elected official may never use their official position to secure any benefit for 
themselves or others as a quid pro quo or with a wrongful intent, in a manner inconsistent with the performance of their 
public duties. 

 
RQO 12-044: A county employee asked whether Palm Beach County employees may host a chili cook-off and solicit 

supplies/ingredients and raffle prizes from vendors in order to fund a Palm Beach County-sponsored event, in conjunction 
with the Palm Beach County School Board, to benefit school children within the county.  

The COE opined as follows: When acting in their official capacity, Palm Beach County employees are not prohibited 
from soliciting and accepting donations from county vendors, lobbyists, principals and employers of lobbyists on behalf of 
Palm Beach County, provided that donations are accepted solely by the county and used for a public purpose. 

 
RQO 12-045: A municipal elected official asked whether he may accept temporary housing from a personal friend 

who is a director of a civic organization that employs a lobbyist compensated by a third party, and if so, whether the value of 
the housing is reportable under the Palm Beach County Code of Ethics (the Code). 

The COE opined as follows: Where a personal friend/donor is a director of a civic organization, and the organization is 
a principal or employer of a lobbyist, elected officials are prohibited from accepting a gift, even if from a personal friend, of a 
value in excess of $100, annually in the aggregate. Under the Code, elected officials, identified by state law as reporting 
individuals, are only required to report gifts pursuant to state law and file a copy of the report with the Palm Beach County 
Commission on Ethics (COE). 

 
RQO 12-046: A municipal police officer asked whether volunteers who participate in town police department 

programs are subject to the Palm Beach County Code of Ethics, including mandatory ethics training. 
The COE opined as follows: The Palm Beach County Code of Ethics (the Code) applies to all county and municipal 

employees. Paid employees or contract employees performing a government function are clearly within the jurisdiction of the 
Code. Volunteers are within the definition of employee if they have the ability to exercise discretionary power as a 
government functionary. Therefore, all employees, including volunteers who may exercise such discretionary power, must 
complete mandatory ethics training. However, volunteer participants in a community education or outreach programs that are 
not given authority to exercise discretionary power or otherwise act in an official capacity are not considered county or 
municipal employees within the meaning of the Code. 

 
RQO 12-047: A municipal advisory board member asked whether her service on the board created a conflict of interest 

should a customer or client of her outside business, who is a personal friend, give her Christmas or birthday gifts. 



The COE opined as follows: Gifts given to officials in excess of $100, computed annually and in the aggregate, are 
only prohibited if accepted from a vendor, lobbyist, principal or employer of a lobbyist who lobbies an advisory board 
member’s board or the department over which the board exercises authority. Notwithstanding this limitation, a gift of any 
value may not be accepted in exchange for the past, present or future performance of an official public action or legal duty. 

Otherwise, gifts are regulated to the extent that a single gift with a value in excess of $100 is subject to an annual gift 
reporting requirement. Depending upon the facts and circumstances, there is no requirement to report gifts from a personal 
friend or co-worker motivated by a personal or social relationship rather than an attempt to obtain the goodwill or otherwise 
influence the official in the performance of his or her official duties. 

A detailed explanation of all agenda items is available at http://www.palmbeachcountyethics.com/meetings.htm 
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